Normaal worden bij modelbouwtekeningen maar een gedeelte van de spanten getekend, daar er veel symetrie in zit.
Ik wilde echter de spanten in het geheel getekend hebben. Dus dat werd digitaal kopiëren en spiegelen e.d.En voor de ronde gedeelten simpelweg een cirkel tekenen. Bij deze gaat mijn dank nog uit naar Giel die mij in één avond de beginselen van dat CAD pakket heeft bijgeleerd.
Vervolgens op A4-sticker vellen uitgeprint. Later kom je er dan achter dat printen op gewoon A4 en daarna met een lijmstift op triplex plakken ook keurig werkt. Dit omdat de stickervellen op waren. Zelfs als je gaat zagen met een electrische figuurzaag blijft het papier keurig zitten. Overigens heb ik dit proefmodel wel met de hand gezaagd. Dit zagen is begonnen op zondag 30 april 2006, zeg maar de kielligging van dit model.
Een geoefend oog ziet dan dat het 7e spant van voren afwijkt. Tja, dat krijg je als je de spanten verkeerd nummert. Niet getreurd, dat kwam met het vijlen en schuren weer keurig in model.
Tevens bleek spant 2 (achteraan) totaal van de maat af te zijn. Wel goed getekend, maar niet goed gemeten van de bouwtekening. Dus die nog even apart weer uitprinten na wijziging en ook die kon bevestigd worden op de draadstang. Nu had ik het idee om de spanten op een draadstang te zetten op de juiste afstanden van elkaar en dan ertussenin met moertjes vast te zetten. Dat ging niet fijn. De moertjes bleven speling houden en telkens rolden de spanten om hun as heen.
Alle spanten daarom maar weer los gehaald......je krijgt daar eelt van op je vingers met die moertjes vast en los draaien. Spanten mee genomen naar de boorkolom machine en keurig extra gaten erin geboord op gepaste afstanden vanaf het hart. Deze gaten worden gebruikt om extra stangen door de spanten heen te krijgen die alles bij elkaar gaan houden, zie foto. En dan weer alles vastzetten. Gelukkig was het die dag mooi weer, mijn collega's dachten dat ik op vakantie geweest was, zo bruin werd ik van die ene middag.
Een tip van Klaas bracht mij te bewegen om dit model in vorm te brengen met schuim. Pur-schuim om precies te zijn. In de USA wordt ook heel veel met schuim gewerkt en ik zie ook hier in Nederland dat dit in opmars komt.
Voordeel is dat je het model snel in vorm hebt. Met latjes werken is zeer tijdrovend. Niet dat ik het model snel af wil hebben, dat zeker niet, afraffelen is niet mijn stijl.
De onderkant van de sub voorzien van een laag breed doorzichtig plakband en alleen aan de bovenkant een beetje ruimte opengelaten. 1/3 vullen met schuim, dat laten uitzetten en uitharden. Lees heel goed de gebruiksaanwijzing op de bus en gebruik plastic handschoenen en goede werkkleding. Oja, gebruik geen bus die overdatum is, het werkt wel, maar het is niet aan te raden. En je haalt zo'n bus gewoon bij de bouwmarkt.
Na uitharding ziet ie er niet uit, maar dat is in meer fases van het bouwen zo, dus ik ga stug door.
De dag erna was er weining meer over van de lijn. Mes erlangs gehaald, tja dat gaat goed voor de grote uitpuilende stukken schuim.
Verder met schuren, nee niet echt. Voorzichtig met een fijne vijl aan de gang, vergeet het maar. Uiteindelijk met een grove vijl aan de slag en ja hoor de lijn komt weer helemaal terug. Ook dat 7e spant gaat keurig mee.
Na het eraf halen van het plakband zie je toch enkele gaten en scheuren. Dit opvullen met plamuur en weer schuren.
Op dit moment is het model als mal klaar en morgen ga ik polyester halen en het weekend gebruiken om deze chemische spullen op de mal los te laten. En dan weer schuren ... plamuren ... schuren ... plamuren .... schuren ..... etc.
En als ie dan helemaal mooi glad is geworden de zaag erin en details op de romp aanbrengen, daar is dit proefmodel prima geschikt voor.
Liever een foutje maken met deze dan straks met die grote sigaar. Alhoewel mijn proefmodel in het pur-schuim stadium ook wel een mummy genoemd werd. Leuk dat men zo meeleeft hihi.
Fijn dat er dicht bij huis een bedrijf (Roodnat) zit die met polyster werkt en daarnaast ook aan particulieren verkoopt en bovendien heel goed advies geeft. De volgende tips daar gekregen: mal met was insmeren, half uurtje drogen, dan 2x met een zogenaamde los-lak insmeren met telkens 4 uur droogtijd. Dit is vandaag, 9 juni, gebeurd. Morgen begint het echte polyesteren. Wel alvast een paar glasmatjes op maat geknipt voor het bovendek en de brug.
Zaterdag 10 juni: Begonnen met polyesteren, maar alleen de bovenkant, zondag verder met de onderkant. Wel meteen twee lagen gedaan. Buiten is het 30 graden en het polyester hard goed uit. 's middags was ie al op te pakken. In de tussentijd verder gegaan met de spanten van het andere model. Zie bouwbeschrijving van het 1:33 model.
Zondag 11 juni: De onderkant gepolyesterd.
En met de huidige tropische temperaturen droogt ie weer lekker.
Nu kan ik een paar weken niet verder. Komend weekend naar Köln, een groot U-boot treffen, dat voor zaterdag de 17e. Zondag de 18e naar Alkmaar maritiem en het weekend erna moet ik werken.
CONTACT
Email: walrusklasse@gmail.com